Dakisolatie
Het isoleren van uw dak; een eenvoudige klus die u zelf uit kunt voeren. Makkelijk energie besparen!
Het isoleren van een ruimte direct onder het dak, de zolder bijvoorbeeld, is zinvol als deze ruimte ook verwarmt gaat worden. Veelal is dit een schuin dak waar u zelf redelijk eenvoudig isolatie aan kunt brengen.
Veel gebruikte dakisolatiematerialen zijn glas- en steenwol en EPS platen. Die laatste is makkelijker aan te brengen dan glas- en steenwol, maar is qua aanschaf weer wat duurder. Let er bij de binnenisolatie op dat er een dampremmende laag wordt aangebracht.
Hoe dak isoleren?
De isolatie van uw dak is een klus die u weloverwogen aanpakt. Feit is dat isolatie een behoorlijke investering is die u niet direct zal terugverdienen. Het is dan ook goed dat de overheid u tegemoet komt met een aantal subsidies in de kosten van isolatie.
1. BTW subsidie
Over het arbeidsloon van een isolatiebedrijf betaalt u altijd BTW. Voorheen was dit het hoge BTW tarief van 21%, maar ten tijde van de economische crisis heeft de overheid de laag BTW tarief maatregel ingevoerd. Dit houdt in dat u over het arbeidsloon van het isolatiebedrijf slechts 9% BTW betaalt in plaats van 21%. Het mooie van deze maatregel is dat het een hoop geld scheelt, en dat u hem niet zelf hoeft aan te vragen. U krijgt de maatregel vanzelf verrekend op uw factuur.
2. SEEH subsidie
Gaat u twee of meer isolerende maatregelen treffen in uw woning; dan maakt u aanspraak op de SEEH-subsidie. Dit houdt in dat u nog een tweede isolatiemaatregel moet treffen naast dakisolatie – bijvoorbeeld gevelisolatie – om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie. U moet hem zelf aanvragen met een formulier. De hoogte van deze subsidie kan oplopen van 400 tot 1600 euro, afhankelijk van de isolatiewaarde en de investeringskosten van de isolatie.
Enkele voordelen van dakisolatie
Laten we een aantal voordelen van dakisolatie met u doornemen. Deze zijn:
- U verdient uw investering terug binnen 3 tot 5 jaar
- U kunt dakisolatie binnen een dag laten aanbrengen
- Het is niet nodig om een bouwvergunning aan te vragen
- Er verandert eigenlijk niets aan het dak van uw woning
- De isolatie kan langs buiten of langs binnen worden aangebracht
Indien u besluit om deze vorm van isolatie te laten plaatsen dan kunt u via de Rijksoverheid een subsidie ontvangen.
Isoleren van het dak is makkelijker
Zoals al vermeld verliezen diverse soorten isolatiematerialen het isolerende vermogen (R-waardes) als het vochtig wordt. Veelal zijn de glas- en steenwol producten al voorzien van een dampremmende laag. Deze laag dient aan de ‘warme-kant’ aangebracht te worden om zo vocht geen kans te geven. Let er op dat de dampremmende laag niet beschadigd raakt. Voorkom beschadigingen die er voor kunnen zorgen dat er toch vocht in het materiaal komt waardoor schimmels een kans zal krijgen. Het prettige van EPS platen is dat deze wel vochtig mogen worden, EPS platen zijn niet gevoelig voor schimmels.
A) PIR platen
PIR platen zijn platen van polyisocyanuraat. Dit is een soort PUR maar wordt niet vloeibaar aangebracht, maar met platen. Deze platen hebben een zeer hoge isolatiewaarde, een goede brandveiligheid en zijn vrij makkelijk te installeren. De prijs voor PIR isolatie is €12 per vierkante meter. U hebt om dit goed te kunnen doen wel een ruime zolder nodig om te werken en de dakisolatie aan te brengen.
B) Glas- en steenwol
Deze twee isolatiedekens zijn de goedkoopste manier van isoleren en worden gebruikt voor vele plekken in huis, zoals de spouwmuur, het dak en ook de vloer. Glas- en steenwol hebben praktisch dezelfde kenmerken. Ze zijn van glas of vulkanisch gesteente gemaakt dat wordt verhit tot hoge temperaturen zodat het smelt. Door dit gesmolten glas of steen in een centrifuge met gaten te doen, ontstaan er lange vezels. Deze vezels worden verwerkt in een ‘deken’.
Video dak isolatie
Bekijk ook deze video over het isoleren van het dak: