Gevelisolatie
De gevel isoleren voorkomt, vooral bij vrijstaande huizen, het verlies van warmte. Dit is echter wel specialistisch werk.
Een andere vorm van isoleren waar relatief veel mee te besparen is, is het isoleren van de spouwmuur, of (indien niet aanwezig) de buitenmuur of gevelmuur. Huizen van voor 1970 zijn veelal niet voorzien van gevelisolatie. Let bij deze manier van isoleren goed op de ventilatie in verband met de vochthuishouding. Gevelisolatie is erg energievriendelijk maar kan haast niet door de doe-het-zelver uit worden gevoerd.
Met name spouwmuurisolatie is een vak apart en dient door een erkend isolatiebedrijf uitgevoerd te worden. De techniek van spouwisolatie bestaat uit het inspuiten van isolatiemateriaal in de spouw (ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) van de woning. Deze techniek stond bekend als niet erg betrouwbaar omdat er nogal vaak vochtproblemen optraden. Dit was meestal het geval bij spouwmuren die isolatie bevatten van het materiaal UF-schuim. Op dit moment is dit niet meer aan de orde en zal een erkend isolatiebedrijf eerst uw spouw goed inspecteren; of deze wel geschikt is om te isoleren.
Soorten gevelisolatie
De meest bewerkelijke vorm van gevelisolatie is het isoleren van de buitengevel aan de straatkant (de kant die van buitenaf zichtbaar is) van de woning. Deze vorm zorgt ervoor dat in feite uw gevel ook een renovatie ondergaat en zelfs een uiterlijke verandering kan ondergaan.
Dit is wel de meest besparende maatregel, maar dient evenals de spouwmuurisolatie door een isolatiespecialist uitgevoerd te worden. Dit bedrijf zal u er ook op wijzen dat u mogelijk een vergunning nodig heeft van uw gemeente, mogelijk woont u in een historische woning en is deze vorm van isolatie daarom niet toegestaan.