Skip to content

Dubbelglas isolatie

Niet nieuw meer, maar wel besparend bij renovatie; dubbelglas of HR-glas houdt de warmte binnen!

Een eenvoudige manier om geluid en warmte-isolatie aan te brengen is het vervangen van enkel glas of verouderd dubbelglas (met een lekkage bijvoorbeeld). Er zijn diverse soorten glasisolatie, ook wel HR-glas (hoog rendement) genoemd. Dit zijn de varianten:

  • gewoon HR-glas
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas

HR+++ is het meest dure glas, maar isoleert dan ook het beste en heeft dus de beste R-waarde. Let ook nu op het feit dat koude lucht niet meer condenseert op het glas, maar op de zogenaamde ‘koude brug’ op een ander plek in de woning.

Dit kan ervoor zorgen dat er vochtproblemen optreden elders in uw woning. Ook nu weer geldt dat isolatie en ventilatie samen op gaan, indien u dus gaat isoleren denk dan ook na over de ventilatie van uw woning.

Raam

Glas-in-lood ramen?

Heeft u authentieke glas-in-lood ramen in uw woning en wilt u toch deze ramen voorzien van HR glas? Geen probleem, tegenwoordig is het mogelijk om uw authentieke glas-in-lood ramen tussen het dubbelglas te laten plaatsen. Uw glas-in-lood ramen worden dus als het ware in de tussenruimte van het dubbelglas geplaatst. Dit kan niet met alle soorten maar uw vakman kan u adviseren over de staat van de ramen; laat u dus vakkundig voorlichten.

Mocht u overwegen om HR glas te laten plaatsen, gaat u dan ook direct na of uw kozijnen nog in een goede staat zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het voordeliger zijn om uw kozijnen dan ook direct te vervangen. U heeft dan de keuze tussen houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Waarbij de houten en kunststof variant minder warmte verlies hebben dan aluminium kozijnen.

Wat voor glas heeft u?

In de volgende video is te zien hoe u kunt achterhalen of u al dubbelglas heeft of niet.

Externe websites:

Voor meer informatie over dubbelglas en kozijnen kunt u ook deze websites bekijken.

Sidebar