Kruipruimte isolatie
De kruipruimte isoleren, niet de leukste klus maar wel warme voeten en geld besparen.
Het isoleren van de kruipruimte (indien mogelijk natuurlijk) is een snelle manier van isoleren. Er zijn diverse mogelijkheden om deze ruimte onder uw woning te isoleren, anders dan vloerisolatie. Dit kan bijvoorbeeld met het natuurproduct schelpen; de aan te brengen laag moet meer dan 30 centimeter bedragen voor een optimaal resultaat. Daarnaast is het mogelijk om de kruipruimte vol te laten spuiten met EPS isolatiechips. Laat dit werk uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf omdat ook hier ventilatie een grote rol speelt. De kruipruimte isoleren kan al vele euro’s schelen per jaar.
Ondervloer
Uiteraard kan ook de ondervloer voorzien worden van een isolatielaag van steen- of glaswol. Dit kan alleen als de kruipruimte toegankelijk is en als u voorzorgsmaatregelen neemt tegen de irriterende effecten van het glaswol. Ook nu is het van belang om de ventilatie onder de vloer in stand te houden. Denkt u ook om de naden en kieren waardoor de lucht kan condenseren en er dus vocht kan ontstaan tussen het isolatie materiaal en de ondervloer?
Gezien de verschillende mogelijkheden is het goed om te weten welke soorten kruipruimte isolatie er zijn (maar ook wat de kosten zijn natuurlijk!). Het is een van de aandachtspunten. Hierdoor kunt u namelijk een veel betere keuze maken. De volgende vormen van kruipruimte isolatie zijn er:
- Kruipruimte isolatie door het isoleren van de vloer met PUR
- Kruipruimte isolatie door gebruik te maken van steenwol of glaswol
- Isolatieplaten gebruiken om de kruipruimte te isoleren
- Isolatieparels of korrels gebruiken om de kruipruimte te isoleren
Er zijn verschillende manieren om uw kruipruimte te isoleren. Afhankelijk van de woning en hoeveel kruipruimte er is, is een van de opties beter dan een andere.
Enkele andere aandachtspunten
Een ander punt wat van belang is, is dat u ook blijft zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte. Daarnaast moet u zorgen dat het vocht uit de kruipruimte blijft.
Het is dus belangrijk om geen vochtige kruipruimte te krijgen. Hierdoor ontstaat er kans op het rotten van de vloer en het trekt natuurlijk ongedierte aan.
Waar moet u aan denken bij kruipruimte isolatie?
De kruipruimte is de ruimte die zich onder de begane grond van een huis bevindt. Huizen die in 1983 en later zijn gebouwd hebben hier als standaard een vorm van isolatie, maar daarvoor was dit nog niet verplicht. Kruipruimtes zijn vaak klam en koud en zonder isolatie kan vocht makkelijk via de vloer uw huis indringen en schimmel veroorzaken. Ook komt er veel kou naar boven waardoor u meer moet stoken. Het isoleren van uw kruipruimte is dus altijd een goed idee. Wat volgt zijn een paar aandachtspunten waar u rekening mee moet houden als u dit wilt doen.
Onderkant of bodemisolatie?
U kunt uw kruipruimte op twee manieren isoleren. Door isolatiemateriaal langs het plafond te bevestigen of door de grond te bedekken. Beide zorgen er voor dat er minder vocht wordt gevormd en dat het minder koud is, maar bodemisolatie zorgt ook voor een beter klimaat in uw kruipruimte. Daardoor zullen uw leidingen en houten constructies die zich daar bevinden droger zijn waardoor ze een langere levensduur zullen hebben.
Is ventilatie nodig?
Zorgen voor een goede ventilatie van de kruipruimte is ook een manier om de vochtigheid te doen dalen. Is ventilatie dan nog nodig na de isolatie? Het antwoord is ja. Uit de grond kunnen schadelijke gassen naar boven komen in kruipruimte in of uw huis in. Ook zorgt u er zo extra voor dat vocht geen kans heeft. Simpele ventilatieroosters zijn al genoeg om de kruipruimte van een gezonde luchttoevoer te voorzien.
Meer over kruipruimte isolatie kunt u ook bekijk in de volgende video van Kassa: