Skip to content

Spouwmuurisolatie

Moderne huizen worden tegenwoordig geheel geïsoleerd opgeleverd, met spouwmuurisolatie dus (of gevel isolatie). Dat heeft vele voordelen. In een huis waar het niet tocht, waar de warmte goed vastgehouden wordt, en waar vocht niet voor problemen zorgt, is het over het algemeen een stuk fijner wonen.

Met hedendaagse geluidsisolatie wordt bovendien geluidsoverlast tot een absoluut minimum beperkt. In huizen waar de isolatie minder goed is, kan dat gemakkelijk aangebracht worden. Een populaire optie bij huizenbezitters is om spouwmuren te laten isoleren. Bent u ook benieuwd naar de voordelen van spouwmuurisolatie, lees dan hier meer over de kosten, de mogelijkheden en de voordelen.

Spouw isolatie

De kosten

Om uw spouwmuren te isoleren wordt een isolatiemateriaal onder hoge druk uw spouw in gespoten. Dit wordt gedaan door een aantal gaten aan te brengen in de buitenmuur. De werkzaamheden zorgen dus nauwelijks voor overlast en zijn vaak binnen een dag gedaan. Daarom is dit type van muurisolatie ook aanzienlijk goedkoper dan de andere varianten. De grootste bijdrager aan de prijs voor spouwmuurisolatie is het materiaal dat u kiest. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de kosten per vierkante meter per materiaal, inclusief arbeid en btw.

Isolatiemateriaal spouwmuurisolatie Gemiddelde prijs per vierkante meter
Glaswol €15 – €20
Steenwol €17,50 – €22,50
Isolatiekorrels €20 – €25
PUR-schuim €25 – €30

Prijsbepalende factoren

Uiteraard is de prijs die u betaalt per situatie verschillend en wordt deze bepaald door een aantal factoren. Deze zijn de staat van de spouw, de dikte van de spouw en het materiaal.

  • De staat van de spouw: voorafgaand aan de werkzaamheden zal een isolatiebedrijf een spouwinspectie uitvoeren. Er wordt dan een camera naar binnen gebracht en er wordt geconstateerd of de spouw schoon is en geschikt voor isolatie. Ook worden spouwankers en vochtbruggen in kaart gebracht. Problemen kunnen vaak vrij simpel worden verholpen, maar dit kost extra werk en dus meer geld. Ook kan dit betekenen dat u voor uw spouwisolatie geen glas- of steenwol kunt gebruiken wat natuurlijk direct invloed heeft op de prijs.
  • De breedte van de spouw: hoe breder de spouw, hoe dikker het isolatiemateriaal kan worden aangebracht en hoe beter het uiteindelijke resultaat. Voor dunne spouwen zijn isolatiekorrels en PUR-schuim erg geschikt, omdat deze makkelijker kunnen worden ingebracht en een betere isolatiewaarde hebben. Zo kunt u met een betere isolatiewaarde compenseren wat u verliest aan breedte.
  • Het materiaal: de grootste bijdrager aan de prijs is het materiaal. PUR-schuim is het duurste, maar dit isoleert het beste en zet in u spouw uit. Zo dicht het alle kieren en naden en kan het helpen bij het tegengaan van vochtproblemen. Glas- en steenwol zijn de goedkoopste opties, maar deze isoleren alleen goed als ze dik kunnen worden aangebracht. Zoekt u ook geluidsisolatie en brandwerende eigenschappen dan zijn deze een uitstekende keuze. Isolatiekorrels zijn gemiddeld geprijsd en hebben als grote voordeel dat ze niet vergaan. Ook kunnen ze uitstekend worden aangebracht in smalle spouwen.

Spouwisolatie in muur

Spouwmuurisolatie is een populaire optie

In oudere huizen zijn vaak spouwmuren gebruikt in de constructie. Die muren, die in twee delen verdeeld worden door een spouw van grofweg 10 cm breedte, zijn goed in het tegengaan van vocht in huis. Helaas is het niet zo een goed isolerende muur. Dat is echter gemakkelijk op te lossen. Een isolatiespecialist kan door kleine gaatjes in de muur, de spouw opvullen met isolerend materiaal. Dat is een relatief kleine klus waarmee veel meer warmte wordt tegengehouden en voorkomt u bovendien schimmelvorming binnen in de muren. Een goede optie dus, als u een woning met spouwmuren hebt. Huizen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd hebben meestal een spouwmuur en kunnen daarom geïsoleerd worden met spouwmuurisolatie.

Bespaar veel geld met degelijke isolatie

Door spouwmuren op een goede manier te isoleren, bespaart u veel geld. Zoveel zelfs, dat de kosten van de isolatie zich al binnen enkele jaren terugbetaald hebben. De meeste winst op de energierekening is te behalen in een vrijstaande woning, maar ook in appartementen bespaart u met spouwmuurisolatie vaak al €200 euro per jaar. Bent u benieuwd hoeveel het in uw geval kost om deze isolatie aan te laten brengen, vraag dan een offerte aan bij een isolatiespecialist bij u in de omgeving.

Subsidie spouwmuurisolatie

Er is soms een subsidie voor particulieren die hun spouwmuur isoleren. Gelukkig zijn er nog wel andere manieren waarop u wat geld terug kunt krijgen om u te helpen bij de financiën.

  • Gemeentelijke en provinciale subsidies: controleer bij uw gemeente- of provinciehuis welke subsidies deze beschikbaar hebben gesteld voor energiebesparende maatregelen. Dit verschilt per regio, maar het is mogelijk dat ze bij u spouwmuurisolatie subsidiëren.
  • Lager btw-tarief: over de arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden betaalt u maar 9 procent btw, in plaats van 21 procent. De materialen worden wel gewoon getaxeerd.

Zie ook:

Sidebar