Skip to content

Vloerisolatie

Isolatie is zeer belangrijk voor comfortabel wonen, vooral vloerisolatie. Weer, wind en vocht wilt u het liefst buiten uw huis houden. Ook schimmel in de muren voorkomt u liever. Daar speelt isolatie een belangrijke rol bij.

Door isolatie in muren, gevels, daken, kruipruimtes en vloeren zorgt u dat uw huis zoveel mogelijke warmte vasthoudt en kou effectief buiten houdt. Uiteindelijk is dat een investering die zichzelf terugbetaalt door middel van een hoger wooncomfort en een betere gezondheid, maar ook een lagere energierekening. Vloerisolatie is een van de meest rendabele vormen van isolatie.

Warme vloer, meisje op de vloer

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Vooral voor huizen die meer dan 30 jaar oud zijn, is vloerisolatie een zeer interessante optie. Voor de jaren ’80 werden huizen namelijk nog niet standaard voorzien van vloerisolatie. Daardoor gaat veel warmte verloren via de vloeren en uiteindelijk via de kruipruimte en de grond onder het huis.

Door de onderkant van de vloer met een laag isolatiemateriaal (zoals PUR-schuim of isolatieplaten) te bedekken, wordt dit warmteverlies tegengegaan en wordt kou van buitenaf veel beter tegengehouden. Daarmee is de vloer niet langer koud aan uw voeten en kunt u het huis veel beter op temperatuur houden.

Onder uw vloer kan een van de volgende materialen zijn:

  • EPS
  • hardschuim isolatiemateriaal
  • geëxpandeerde kurk
  • thermoskussens

Deze hebben vaak een dampremmende functie en u kunt er extra isolatie op aanbrengen.

Parket

Geld besparen

Als er nog geen vloerisolatie ligt in uw woning, kan het zeer rendabel zijn om dat wel te laten leggen. U verhoogt namelijk niet alleen het comfort, maar u bespaart ook een hoop op stookkosten. Het verschil in temperatuur in huis kan oplopen tot wel 5 graden Celsius. Het plaatsen van vloerisolatie zorgt dan ook voor een flinke besparing op de stookkosten. Ook de prijzen zijn van belang, zoals in het geval van alle soorten isolatie.

Vloer in woonkamer

Dikte bepalen

De dikte van uw vloerisolatie kunt u hierna vinden.

Isolatiemateriaal Dikte nodig voor Rc = 3,5
Glaswol 11 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 13 cm
Thermoskussens 3 kamers
Aluminiumfolie met luchtkussens 10 cm
EPS-platen 13 cm
Resol- en polyurethaan schuimplaten 7 – 8 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim zonder HFK’s 9 cm

Video over vloerisolatie

In de volgende video is te zien hoe een huiseigenaar kan achterhalen of er al vloerisolatie aan de onderkant aanwezig is of niet.

Meer soorten isolatie:

Bronnen over vloerisolatie:

Sidebar